Verzorging totaal

De gehele verzorging van kop tot teen
De verzorging van de schapendoes gaat voornamelijk over vachtverzorging maar daarnaast zijn ook nog andere zaken die speciale zorg vereisen.

Vachtverzorging

Het aantrekkelijke van de schapendoes wordt voor een groot gedeelte bepaald door z’n vacht. De vacht vraagt dan wel het nodige onderhoud.
De vacht is samengesteld uit een zachte wollige pluizige ondervacht en een droge lange warrelige bovenvacht. De ondervacht is de isolatielaag en samen met de bovenvacht, die in plukken en slierten afhangt, zorgen ze er samen voor dat de regen niet doordringt tot op de huid.
De verzorging bestaat voornamelijk uit het regelmatig kammen van de vacht met een grove kam. Zodat  de klitten en andere ongerechtigheden worden verwijderd maar niet de hele ondervacht er uit gekamd wordt. Want ook bij extreem warm weer werkt die ondervacht isolerend. De zomervacht is altijd wat dunner dan de wintervacht.

Benodigdheden

Een grove en één of meerdere fijne kammen zijn handig.
De grove kam is voor het algemene kamwerk en de fijne kam is voor de kleine klitjes en het uitdunnen van de kopbeharing indien nodig. Maar als u het grondiger en professioneler wilt aanpakken, kunt u ook denken aan een trimtafel met benodigheden.

Een goede (trim) tafel zodat u rechtop kunt staan, zodat u uw rug ontziet.
Een effileer- en gewone kapper schaar om toch hier en daar wat rare plukjes te verwijderen. Een tandenkrabber om het tandsteen te verwijderen.
Wattenstokjes en een flesje oor cleaner om de oren schoon te maken. Indien nodig een aderklem om het losse haar uit de oren te verwijderen.
Een nagelknipper voor het geval dat uw hond toch gauw last heeft van “te” lange nagels.
Keukenrol voor het legen van de anaalklieren.

Het leerproces van puppy

Leer de puppy vanaf het begin om op een tafel of iets dergelijks gekamd te worden. Wanner de puppy volwassen is, duurt een goede kambeurt gauw een uur en dan is het erg prettig om een goede werkhoogte te hebben.

Ook is het belangrijk om de puppy er vast aan te laten wennen dat u met hem bezig bent. Dus trek hier elke dag een paar minuten voor uit.Kijk onder andere  in zijn oortjes en in z’n bekje (tevens handig voor later als de dierenarts ook zoiets moet doen). Haal een kam door z’n haar, leg hem even op de rug en bekijk zijn buikje. U kunt dan meteen zien of er mogelijk ongenode gasten zijn zoals vlooien. Friemel aan z’n pootjes. doe deze dingen zodat alles normaal wordt. Absoluut NIET ophouden als de puppy geen zin (meer) heeft. Want dan leert u de puppy dat hij dus bepaalt wanneer u stopt en dat is nou net NIET de bedoeling.

Hij moet leren dat kammen helemaal niet erg is en dat al dat gefriemel en gepruts eigenlijk juist leuk is. Zodra de puppy zich netjes gedraagt, spreek de puppy prijzend toe en zodra het klaar is belonen.

Als de puppy  wat ouder is en snapt hoe het werkt, gaat u een stapje verder. Laat de puppy op de tafel liggen terwijl kamt; dit is n.l. als hij volwassen is voor beide partijen relaxter en beter vol te houden. Hij heeft dan ondertussen geleerd dat er toch geen ontkomen aan is. U hoeft niet steeds te worstelen om op de juiste plek verder te kunnen gaan. Als u zover bent hoeft dit ook niet meer elke dag maar is 1 x per week voldoende.

Pubertijd en de grote verharing

Zo tussen de 8 en 12 maanden gaan schapendoezen in de verharing. Het tijdstip is per hond verschillend en heeft ook met het seizoen te maken. De puppyvacht wordt vervangen door de volwassen vacht en vaak valt dat samen met de seizoensvachtwisseling. In deze periode “schieten” de klitten er in en zult u wat vaker moeten kammen (u heeft werkelijk het gevoel dat als u zich omgedraaid heeft, u weer van voren af aan kunt beginnen). Het kan zelfs zijn dat u een tijdje dagelijks moet kammen maar één troost na deze periode wordt het echt weer beter!

In deze tijd zit uw schapendoes ook net in de pubertijd en dat maakt het soms erg lastig om te kammen want alles wat hij zo keurig allemaal deed, schijnt ineens allemaal vergeten te zijn…

Om nu te voorkomen dat het in deze periode helemaal mis gaat, is het verstandig om het kammen tijdelijk met z’n tweeën te doen. want als hij ineens niet meer zo braaf blijft liggen, wordt het kammen wel erg lastig. Een paar extra handen is dan ideaal, één houdt de hond losjes op z’n plaats en leidt hem wat af indien nodig en de ander heeft 2 handen tot z’n beschikking om het nodige kamwerk te doen.

De volwassen schapendoes hoeft eigenlijk maar eens in de 2 weken grondig gekamd te worden en sommigen kunnen zelfs met minder toe. Dit is afhankelijk van de soort vacht, want daar zit nogal wat verschil in bij de schapendoes.

De techniek om een schapendoes te kammen is om dat in laagjes te doen Dus onderaan bij een poot beginnen, het haar tegen de haarrichting in omhoog strijken en laagje voor laagje met de haargroeirichting mee uitkammen. Dus altijd over het al gekamde haar heen kammen, zodat u niet vast loopt in het haar wat nog gekamd moet worden.
De hele dikke klitten kunt u beter met de hand al wat uit elkaar scheuren en als het echt niet anders gaat in de lengte richting in knippen. Maar dat is echt het laatste redmiddel.
Het is n.l. echt niet de bedoeling een schapendoes (kort) te knippen, als u van kortharig houdt kunt u beter voor een ander ras kiezen.

Er zijn plaatsen die meer klitten dan andere plaatsen zoals: de baard, rond het oor, daar waar de halsband zit, tussen de achterpoten en bij de ellebogen. Vergeet ook niet de voetjes goed door te kammen.

Het haar onder de voetjes slijt normaal gesproken af door het lopen op harde ondergrond. Indien dat niet het geval is mag u dat vlak afknippen. Ga niet met de schaar tussen de teentjes en voetkussentjes komen want het haar wat daar zit is ter bescherming van die teentjes en kussentjes.

De kop kunt u gemakkelijk eens even tussendoor kammen. De schapendoes hoort een geduchte kuif te hebben en als u de natuur z’n gang laat gaan, krijgt hij die ook. Mocht deze kuif nu werkelijk zo dik zijn dat het zicht wordt belemmert kunt u dat op verschillende manieren oplossen. U kunt er een elastiekje in doen of de kuif uitdunnen met een effileerschaar. Dat klinkt moeilijker dan het is maar het wordt op de zelfde manier gedaan als bij uw kapper.

De Kuif AFKNIPPEN is geen optie. Ten eerste stoort dat enorm de expressie die zo specifiek is voor de schapendoes en ten tweede blijft u dan aan de gang. Elke keer groeit het weer gelijkmatig aan en blijft het op die manier dus een dikke bos. Als het op een natuurlijke manier uitgedund wordt, ishet probleem opgelost is

De oren 

de oren vragen om een speciale verzorging.

Bij sommige honden goeien werkelijk hele oerwouden in die oren en dat kan problemen opleveren. Omdat het oorsmeer dan niet op een natuurlijke manier afgevoerd kan worden, kan zich dat dan ophopen in dit haar met het risico’s van oorontstekingen e.d.    Regelmatig leegplukken is de oplossing wij lichten u dit graag toe. 

 

:

Gebit

Tijdens de kambeurt kijkt u ook meteen even z’n gebit na. In de puppy tijd kunt u dan meteen zien hoe het met het wisselen gaat. Soms blijft er n.l. een melktandje zitten terwijl de nieuwe tand al doorgekomen is. Dit kan dan als gevolg hebben dat deze nieuwe tand de verkeerde richting opgroeit, dus het is zaak de melktand dan op tijd te (laten) verwijderen. Ook duurt het soms erg lang voordat de nieuwe tand door komt terwijl de oude er lang uit is. Soms wil die nieuwe tand al helemaal niet meer doorkomen omdat dan het tandvlees erg stug en hard is geworden en kiest zo’n tand dan de weg van de minste weerstand en gaat dan scheef of plat liggen. Dit kunt u ook voor komen door de dierenarts een klein sneetje in het tandvlees te laten maken zodat de nieuwe tand gewoon door kan komen.

Tandsteen

Mocht uw volwassen hond veel last hebben van tandsteen is het verstandig dat van tijd tot tijd weg te (laten) halen. Ook hier geldt  als u uw pup al jong heeft aangeleerd dat u gewoon in z’n bekje kunt kijken.

Zacht voer, de samenstelling van het speeksel en de hardheid van het water hebben allemaal invloed op de vorming van tandsteen en dit is dan ook de reden dat de ene hond er veel meer last van heeft dan de andere. Veel tandsteen veroorzaakt veel ontstekingen en slechte adem.

Vlooien/ teken/ luizen/mijten

Terwijl u kamt, kijkt u ook of er misschien ongenode gasten zijn zoals vlooien, luizen, teken en mijten. Vlooien laten kleine bruin/zwarte poepjes achter en soms is dat het enige waaraan u kunt zien dat uw hond vlooien heeft want ze zijn zo snel dat u ze meestal niet ziet. Luizen en mijten komen niet zo vaak voor maar zijn wel de veroorzakers van ondragelijke jeuk.

Teken zijn bloedzuigende spinachtige beestjes die ook diverse tekenziektes kunnen overbrengen waarvan Ziekte van Lyme de bekendste is. 

Nagels

De meeste schapendoezen lopen meer dan genoeg over harde ondergrond om geen last te krijgen van (te) lange nagels. Als dat door omstandigheden toch een keer voorkomt, moet er toch een stukje van de nagels af. Het is n.l. voor de hond absoluut niet prettig om met te lange nagels te moeten lopen, sommige bijten ze dan zelf ook af. Het is een lastig klusje en u heeft daar een goede speciale nageltang voor nodig. De meeste schapendoezen hebben zwarte nagels en daarom is het héél slecht te zien waar het “leven” begint en loopt u het risico dat u er teveel afknipt. Dus als u het u zelf niet toevertrouwd ga dan naar een trimsalon of dierenarts. Vergeet ook niet het “duimpje” aan de binnenkant van de voorpoot te controleren want daar loopt de hond helemaal niet op en nagel kan dan ook vaak ongestoord doorgroeien, soms zo erg dat hij helemaal rond groeit en dan in het vlees groeit.

Anaalklieren

Ook controleert u of hij geen last heeft van volle anaalklieren. De schapendoes heeft, in vergelijking met andere rassen, hier toch wat vaker last van. De anaalklieren zitten aan weerzijde (iets lager) van de anus en als ze vol zitten, voelen ze aan als kidneybonen. Als hij last heeft van volle anaalklieren kan dit ontstekingen geven. U herkend dit probleem aan b.v. het sleetje rijden of erg vaak aan de achterkant krabben en bijten. Deze volle verstopte anaalklieren gaan niet vanzelf weer weg. Die moeten geleegd worden. U kunt dit stinkklusje zelf klaren als u weet hoe het moet en anders gaat u naar de dierenarts/trimsalon. vaak kunnen ze dit  dit in een paar minuten oplossen.