De Schapendoes

Kennismaking met de schapendoes
Bij een eerste kennismaking met het ras zal het U opvallen
Hoeveel gemakkelijker en elastischer deze lichtgebouwde
hond zich beweegt dan zijn verschijning op het eerste gezicht
doet vermoeden. Zijn overvloedige,afstaande beharing doet de schapendoes
omvangrijker lijken dan hij in werkelijkheid is.
Paradoxaal lijkt het voor een rashond,dat z’ncharme juist schuilt
in een wat rommelige verschijning. De ruige vacht en de manier van bewegen maken een kwajongensachtige indruk. Vanuit deze levenlustige warboel kijken U twee ogen aan, waarvoor al menige honden liefhebber door de knieën is gegaan.
De grote expressieve ogen hebben het ras een zekere faam gegeven.
Stelt U zich daarbij een vriendelijk,spontaan,maar wel wat eigenzinnig
karakter voor en U hebt in grote lijnen een beeld van de schapendoes:
De hondse editie van SISKE de RAT!

Ook belangrijk welk ras past bij ons/jou?

Welk ras past bij mij?
Niet elk ras past bij jou.

Verdiep je in het hondenras en kijk of de hond ook daadwerkelijk wel bij jou zal passen.
Waar koop ik een pup? Koop niet bij de eerste de beste broodfokker een pup, hoe zielig dit ook is. Uiteindelijk help je de broodfokker daarmee. Kijk bijvoorbeeld eens bij een vereniging van het hondenras of ga eens langs bij een aantal verschillende fokkers. u bent altijd welkom voor een kennismaking met onze Schapendoezen of er nu een nestje opkomst is of niet adres van ons ziet u bij contact.
Koop ik een kruising of een rashond?
Als je een bepaald soort hond in gedachte hebt kan je beter voor een rashond gaan. Als het ras niet veel uitmaakt dan kan je ook voor een kruising gaan kijken.
Bij een kruising is het uiterlijk en het gedrag van een pup met onbekende ouders moeilijker te voorspellen dan bij een rashond.
Een rashond voldoet meestal aan een rasstandaard en heeft een rastypisch gedrag..Een kruising kan het gedrag van meerdere rassen hebben en zal dus moeilijker te voorspellen zijn hoe hij gaat uitgroeien.
Waar moet ik op letten bij het kopen van een pup?

• Let erop dat de moeder van de pup aanwezig is.
• Let erop dat de pup in huiselijke kring opgroeit.
• De pup mag geen kale plekken hebben.
• De pup heeft een schoon neusje zonder neusuitvloeiing.
• Schone ogen zonder korstjes in de ooghoeken.
• Kijk of de oren van de pup schoon zijn.
• Vraag naar het dierenarts boekje van de pup en kijk of hij zijn entingen al gehad heeft.

Heb ik genoeg tijd om een pup op te voeden?
Een pup kost erg veel tijd. Werk je 40 uur per week dan is een pup niet weggelegd voor jou. Een pup kan de eerste maanden niet gelijk aan zijn lot over gelaten worden door hem alleen thuis te laten, dit moet langzaam worden opgebouwd.
Ook moet een pup soms wel 10x per dag naar buiten om zijn behoefte te doen, ook ’s nachts. Stel de volgende kritische vragen aan jezelf voor je een pup koopt:
• Bedenk dat een pup straks een volwassen hond wordt die ongeveer 14 jaar door jou verzorgd moet worden. Zie jij jezelf bijvoorbeeld 14 jaar lang de hond uit laten in de regen?
• Heb je genoeg tijd? een hond kan niet 5 dagen in de week van 8 tot 5 alleen thuis zijn.
• Een pup opvoeden kost veel tijd. Ook komen er dierenartskosten bij kijken die soms hoog oplopen. Heb jij dit voor jou pup over?
• Neem je een hond voor jezelf of voor de kinderen? als je de hond alleen voor de kinderen koopt bedenkt dan dat de verantwoording van de hond altijd onder een volwassene valt. Jij bent dus verantwoordelijk voor de hond en niet de kinderen.

Er gaat veel tijd, liefde en aandacht in een hond zitten.
Helaas zijn er nog steeds teveel mensen die in een opwelling een pup kopen en totaal niet weten waar ze aan beginnen. Gelukkig zijn er ook een heleboel mensen die wel goed weten waar ze aan beginnen. Zij hebben dan ook een maatje voor het leven.